Νίκος Ζιώγας

Νίκος Ζιώγας

Κύριε Νίκο λίγα λόγια για εσάς :
 Ονομάζομαι Νικόλαος Ζιώγας γεννήθηκα 25-4-2000 στην Λάρισα και κατάγομαι από την Ελασσόνα.

Με ποιο όργανο ασχολείστε και πώς ξεκινήσατε ;
 Παίζω ακορντεόν αρμόνιο και πιάνο.Πρώτη μου επαφή με την μουσική ήταν μέσω του πατέρα μου που είναι δάσκαλος παραδοσιακών χορών και είχα έρθει με έναν τρόπο κοντά στην παράδοση.Οι γονείς μου με πήγαν σε μουσική σχολή όπου και ξεκίνησα με πρώτο όργανο το ακορντεόν με το οποίο και συνεχίζω μέχρι σήμερα από την τρίτη δημοτικού. Ξεκίνησα με ιδιαίτερα μαθήματα μέχρι και το 1ο έτος της σχολής μου με τον Κωνσταντίνο Μάτη.
Σπούδασα στον Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης όπου τελείωσα με ειδίκευση στις Εφαρμοσμένες Μουσικές Σπουδές και στην Εκπαίδευση.Είμαι πτυχιούχος Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας, Ενοργάνωσης – Ενορχήστρωσης πνευστών οργάνων και είμαι κάτοχος πτυχίου λαϊκού ακορντεόν.
 Σήμερα συνεχίζω με το μεταπτυχιακό μου στο πανεπιστήμιο Λευκωσίας στην Μουσική Εκπαίδευση και είμαι καθηγητής στο Εργαστήριο Παραδοσιακής και Λαϊκής μουσικής Μελωδία στη Λάρισα.Έχω βάση την Ελασσόνα και την Λάρισα αλλά δραστηριοποιούμαι παντού.

Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποιες επαγγελματικές δουλειές που θα ξεχωρίζατε τα χρόνια που ασχολείστε ;
 Από τις πρώτες μου δουλειές ήταν το  2018 στην Κατερίνη με τον Αντώνη Κυριτση.
 Από τις πιο πρόσφατες και καλύτερες συνεργασίες ήταν με τον Κώστα Τζίμα ενώ δουλειές που θα ξεχώριζα θα ήταν σίγουρα εκείνες με τον Σταύρο Κουσκουρίδα και τον Δημήτρη Παράσχο και την Παγώνα Αθανασίου, ανθρώπους που αν μη τι άλλο εμπνέουν κάθε νέο μουσικό με την πορεία τους.
Το 2021 ήμουν σεζόν στην παραλία Θεσσαλονίκης έπαιζα πιάνο έντεχνη μουσική νέα-ποπ.
Επίσης το 2022 στα Γρεβενά ήταν ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι με την κομπανία του Λάμπρου Τσιοτίκα. Αυτό ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εμένα καθώς τα γλέντια εκεί βασίζονται στις παραγγελίες κάθε παρέας “στα σκέτα” ξεφεύγοντας από το «στημένο» με ηχητική κάλυψη πρόγραμμα.
Μοναδική εμπειρία για κάθε μουσικό έτσι και για εμένα είναι όταν εκπροσωπείς την χώρα σου στο εξωτερικό. Προσωπικά ήταν ιδιαίτερα συγκινητική η ατμόσφαιρα στα ταξίδια μου στην Ρωσία, την Αμερική, την Τσεχία, την Αλβανία, την Κροατία, την Τουρκία και την Σερβία.
Τέλος το TEDx στην Λάρισα με τους Βλαμηδες ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμένα, μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή που στην ιδιαίτερη πατρίδα μας παρουσιάσαμε την δουλειά μας μέσω ενός τόσο δημοφιλούς και σημαντικού οργανισμού που χιλιάδες performers ανα τον κόσμο συμμετέχουν κάθε χρόνο.
Εδώ θα ήθελα να συμπληρώσω ότι το ακορντεόν εξελίσσεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με ραγδαίο ρυθμό. Παρά την παραμελλημένη του φύση τα παλαιότερα χρόνια λόγω της χρήσης του από τους επαίτες, πια τείνει να λάβει την θέση που του αρμόζει μέσα στην μουσική ιστορία καθώς δεν είναι λίγοι οι κατασκευαστές και οι μουσικοί που από την πορεία τους χαράζουν τον δρόμο αυτό.

Κάποια συνεργασία που θα θέλατε να πραγματοποίησετε ;
 Συνεργασία που θα ήθελα να κάνω είναι με τον Νίκο Τάσση μου αρέσει πολύ το παίξιμο του και με τον Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο.

Έχετε κάποιο πρότυπο ;
 Πρότυπο κάποιον συγκεκριμένο καλλιτέχνη δεν είχα όμως θαυμάζω τον Γιώργο Δρικούδη τον Πέτρο Πιπιλιάρη (στο αρμόνιο) τον Νίκο Μπόζογλου και πολλούς άλλους καλλιτέχνες.Ποτέ δεν με μαγεύαν οι καλλιτέχνες που είχαν στείρο παίξιμο αλλά εκείνοι που με την μουσικής τους προκαλούσαν πολλά συναισθήματα στους ακροατές τους και τους οδηγούσαν στην επιτελεστική μορφή του γλεντιού.

Τι θέλετε να πετύχετε μέσα από ενασχόληση σας με το όργανο ;
 Θα ήταν ευχής έργο για εμένα η επιστροφή των νέων στην παράδοση κάτι που έχει αρχίσει να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.
 Μέσω της διδασκαλίας θέλω να βοηθήσω έναν άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με την μουσική να αγαπήσει αυτό που κάνει, το όργανο που κρατά και την ίδια την μουσική. 

Πιστεύετε ότι η εποχή που ξεκινήσατε να ασχολείστε παίζει ρόλο στην εξέλιξη σας ;
 Η εποχή που ξεκίνησα να ασχολούμαι σε σχέση με το τώρα για εμένα δεν πιστεύω πως θα είχε κάποια διαφορά ίσως τώρα να ήταν πιο εύκολα λόγο της πληροφορίας που υπάρχει. Πιστεύω πως η εποχή έχει κάνει καλό στο γεγονός ότι το YouTube και οι υπόλοιπες μουσικές εφαρμογές  και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δώσει την ευκαιρία να έχουμε πολλή πληροφορία και να εξελισσόμαστε αλλά και λόγω της υπερπροβολής.

Τι κάνει την εργασία σας κουραστική ;
 Η κούραση στην δουλειά αυτή είναι αρχικά σωματική καθώς μπορεί να ξεφεύγεις από τις 11 ώρες εργασίας με “το όργανο στα χέρια” όπως συνηθίζουμε να λέμε. Ωστόσο, πολλές φορές είναι και πνευματική η κούραση αφού οφείλεις να θυμάσαι εκείνα που σου ζητήθηκαν να παίξεις ή ακόμη και “ένα κάρο” κομμάτια σε κάθε εμφάνιση. Η συνεχής ωστόσο ενασχόληση κάνει την εργασία μας πολλές φορές μηχανική και ίσως αυτόματη. Την όποια κούραση όμως κάθε καλλιτέχνης μπορεί να έχει, ένα χαμόγελο από τον ακροατή ή το κλίμα διάθεσης που δημιουργείται την μετατρέπει σε χαρά και ευχαρίστηση για το έργο που επιτελεί.

Έχετε λάβει την αναγνωρισιμότητα που επιθυμείτε ;
 Αναγνωρισιμότητα θεωρώ ότι έχω λάβει αυτήν που μου αξίζει μέχρι στιγμής και είμαι ευτυχισμένος με αυτό. Άλλωστε, όπως λέει και ο σοφός μας λαός, “όποιος θέλει τα πολλά χάνει και τα λίγα”.

 Λίγα λόγια τους Βλάμηδες :
 Είμαστε επίσημα μαζί τα τελευταία 2 χρόνια, οι συνεργασίες μας όμως υπήρχαν από πριν. Προσπαθούμε να εντρυφούμε στο ρεπερτόριο μας και να εξερευνούμε συνεχώς νέα τραγούδια από την παράδοση κατά βάση. Παράλληλα, δίνουμε βάση στην εξέλιξη μας -προσωπική και ομαδική- και κυρίως επιθυμία μας είναι να κάνουμε τον κόσμο να περνάει όμορφα στα γλέντια μας.

Πιστεύετε ότι το επάγγελμα που έχετε επιλέξει συνδέεται συναισθηματικά ;
 Συναισθηματικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένο, είναι ένας τρόπος έκφρασης όπως και όλες οι τέχνες, εκφράζεσαι με τον τρόπο που αγαπάς.Σε κάθε εκδήλωση-γλέντι παίζει σημαντικό ρόλο η ψυχολογία του καλλιτέχνη αλλά έρχεται το κομμάτι του επαγγελματισμού και πρέπει να κάνεις την δουλειά σου όπως ξέρεις ανεξάρτητα αν εκείνη την στιγμή η ψυχολογία σου δεν το επιτρέπει.

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με την παραδοσιακή μουσική ;
 Αρχικά τα ακούσματα μου είναι πιο κοντά στην παράδοση απ’ ό,τι σε κάποια άλλο μουσικό είδος παρά τις κλασσικές σπουδές μου. Επίσης για εμένα μεγάλη σημασία έχει και το επιτελεστικό πλαίσιο που εδρεύει η κάθε μουσική. Σε κάποιο πανηγύρι μπορεί να σου ζητήσουν κάτι που δεν ξέρεις και αυτό έχει μεν τις απαιτήσεις του αλλά είναι απολαυστικό, ελκυστικό και πρόκληση για εμένα.
 Είναι τόσο ζωντανό και άμεσο αυτό που συμβαίνει και έχει ένα «ρίσκο» κάποιες φορες αν μπορέσεις να φέρεις εις πέρας αυτό που σου ζητάει κάποιος που φτάνει το περιθώριο της έκπληξης.

Βίντεο:https://youtu.be/OX7jf7gvIvI?si=7plnMz06XCyRtA5_